03.12.2022 16:00

kõik sündmused

Jelena Howarth’i (Sohrannova) loeng “2022. aasta aktuaalne kunst”

Jelena Howarth’i (Sohrannova) loeng “2022. aasta aktuaalne kunst”

3. detsember kell 16.00

Tasuta sissepääs.

 Laupäeval, 3.detsembril räägime kunstiteadlase Jelena Howarth´iga (Sohrannova) kunstist uues reaalsuses. Sõda kestab Ukrainas juba üheksa kuud. Paljud kunstnikud, fotograafid, muusikud, poeedid ja kirjanikud üle terve maailma reageerivad, kajastavad reaalsust ja väljendavad oma suhtumist toimuvasse läbi oma loomingu. Paljude jaoks on kunst kui moodus oma tundeid teadvustada ja neid teistele edastada. Kunst võib kõlada valjemalt öeldud sõnadest ja asendada veel ütlemata sõnu ning taolised avaldused võivad kanda endas suurt jõudu. Kunstniku visuaalne keel mängib võimsat rolli, kajastades aega.

Artemi Troitski (ajakirjanik, kunstikoguja) ütles nii:
“Sõja ajal seisneb kunstniku roll võitluses vabaduse ja õigluse eest. Keegi teeb seda võitlusväljal, keegi jällegi – oma kunstiteostega. Ühed lohutavad kannatanuid, teised innustavad võitlejaid. Igal juhul aga ei peaks vastutustunnet omavad ja südamega õigel kohal olevad kunstnikud jääma kõrvale sõjatragöödiast ja aitama hea tahte jõudusid.”

Kunst kaasab inimesi samaaegselt paljudele erinevatele tasanditele, pöörates tähelepanu sotsiaalset tähendust omavatele küsimustele. See on väga tähtis kriitiline hääl ning sellest, milline see hääl on – saabki olema meie loeng-kohtumine.

Kunstiteadlane Elena Howarth (Sohrannova), kes on sündinud Saratovis, hariduse saanud Peterburis, Pedagoogikaülikoolis ja Kunstiakadeemias. Õpetas kesk- ja keskkoolis kunsti-, disaini- ja esteetika ajalugu, töötas aastaid Narva muuseumi kunstigaleriis. Elena tekste on korduvalt avaldatud teadusajakirjades kunstiajaloo, kunstiteaduse teemadel, samuti ajakirjanduses ja kunstialbumites.

Kohtumiseni 3. detsembril kell 16.00 NARTis (Joala 18, Narva).

Korraldaja Art Republic Krenholmia MTÜ. Üritus toimub Tallinnas asuva Saksamaa saatkonna, Narva Linnavalitsuse, NARTi toetusel.

Ürituse kuulutusel on kasutatud Jana Antonova tööd.